Elektriker

En sikker utdanning for fremtiden

Er du interessert i teknologi, flink med mennesker og liker nye utfordringer, kan det å jobbe som elektriker passe for deg.

Hva gjør en elektriker?

En elektriker har som oppgave å montere elektriske systemer i alle typer hus og bygninger. Det meste av lys, varme og forbruk i hus og bygninger går på strøm. Elektrikeren gjør installasjonene etter kundenes ønsker og behov. I tillegg reparerer og utfører elektrikere service på eksisterende systemer. Når det oppstår problemer, er de ansvarlige for å feilsøke og reparere feilene som oppstår i de elektriske anleggene.

Hvem passer til å bli elektriker?

Å bli elektriker passer for deg som har teknisk interesse og ønsker en aktiv arbeidshverdag. Utdanningsløpet er også nokså kort – med to år på videregående skole og 2,5 år som lærling i en bedrift før fagprøven.

Hva tjener en elektriker?

De fleste faglærte elektrikere i Norge har en årslønn på rundt 592 200 kroner. Som elektrikerlærling ligger årslønnen i snitt gjennom hele læretiden på ca. halvparten av dette. Når du starter som lærling er lønnen en del lavere enn dette, ettersom du jo er under opplæring. (Tall fra SSB 2024, via utdanning.no)

to elektrikere i lære

Hva gjør en elektriker?

I fremtiden kommer vi til å trenge flere og flere elektrikere. Det er et yrke som blir mer og mer aktuelt – i hvert fall når flere og flere ønsker smarte hus og elektriske biler. Det er et veldig flott valg på denne måten!

Linn Helen Langvad Johansen

Ønsker du mer informasjon om hvordan det er å være lærling?

Les mer om læretiden
elektrofag lærling

Hva vil du bli?

Les mer om elektrofagene